Tesla zal binnenkort beperkingen opleggen aan de onlangs uitgerolde Autopilot-functie, waarmee de Model S-auto's deels zelfrijdende functies krijgen.

Dat zegt Tesla-ceo Elon Musk woensdag (Nederlandse tijd) na afloop van de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

De Autopilot-functie werd eind oktober goedgekeurd in Europa. De functie is bedoeld voor op de snelweg, en zorgt ervoor dat de Model S zelf de juiste afstand tot de voorganger kan bewaren en op de juiste rijbaan kan blijven. Als het nodig is kan de auto ook zelfstandig van rijbaan wisselen.

Hoewel de functie van bestuurders vraagt hun handen licht aan het stuur te houden, doken er al gauw filmpjes op van bestuurders die dat niet deden.

"We ontmoedigen dit. Er zijn behoorlijk gekke filmpjes op Youtube te zien en dat is niet goed", aldus Musk. "We zullen extra beperkingen toevoegen aan de activatie van Autopilot, zodat de kans dat mensen gekke dingen doen tot een minimum wordt beperkt."

Fouten

Musk zegt zich er van bewust te zijn dat de functie nog over fouten beschikt. De Tesla-oprichter wijst erop dat het nog om een bètaversie gaat. "Het systeem zal naar mate de tijd vordert leren, en dat is precies wat het aan het doen is. Het zal een stuk verfijnder aanvoelen binnen een paar maanden." 

De Tesla-oprichter denkt verder dat alle auto's over vijftien tot twintig jaar zelfrijdend zullen zijn. "En voor Tesla zal dat nog een stuk eerder zijn."