In sterk verbeterde vorm kan virtual reality in de toekomst de schaarste in de wereld grotendeels oplossen, omdat de meeste ervaringen voor iedereen beschikbaar zullen zijn in de virtuele wereld.

Dat denkt Palmer Luckey, oprichter van het virtualrealitybedrijf Oculus, dat vorig jaar werd overgenomen door Facebook.

Op de Web Summit in Dublin zei Luckey dat het in virtual reality bijvoorbeeld voor iedereen ter wereld mogelijk zal worden om in een Ferrari te rijden of Parijs te bezoeken, ook als zij daar in het echt geen geld voor hebben.

"Mensen zullen zeggen dat Frankrijk virtueel bezoeken nooit hetzelfde zal zijn als een echt bezoek, en dat is misschien zo", zei Luckey. "Maar het draait om wat iedereen kan ervaren."

Onderwijs

Daarom zal virtual reality ook een grote rol spelen in het onderwijs, denkt de Oculus-oprichter. Waar het nu nog duur en lastig is om met een groep kinderen naar een museum of het buitenland te gaan, wordt dat in virtual reality juist erg makkelijk. "Kinderen leren niet het best uit boeken."

Luckey denkt dat virtual reality in de komende decennia steeds beter zal worden. Waar het nu alleen nog mogelijk is om beeld en geluid te simuleren, moeten ook andere zintuigen als geur en tast in de toekomst virtueel na te maken zijn.

Onze huidige foto's en video's zullen dan net zo ouderwets lijken als zwart-wit-foto's uit het begin van de twintigste eeuw nu zijn, zei Luckey. "We zullen denken: 'Het is toch niet te geloven dat kleine rechthoekige afbeeldingen de enige herinneringen uit die tijd zijn?'"