Sporthorlogefabrikant Jawbone heeft concurrent Fitbit opnieuw voor de rechter gesleept. Jawbone stelt dat Fitbit onterecht een patentrechtszaak had aangespannen om zijn marktaandeel te beschermen.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten, in handen van de site TechCrunch. Fitbit klaagde Jawbone in september aan, omdat het bedrijf drie patenten zou hebben geschonden.

Jawbone is daarop voor de derde keer naar de rechter gestapt en claimt dat Fitbit "willens en wetens zijn patenten misbruikt in een poging zijn marktaandeel te beschermen".

Fitbit is marktleider op het gebied van fitnesstrackers, terwijl Jawbone slechts een klein marktaandeel in handen heeft.

Juridische strijd

De twee makers van fitnesstrackers zijn al maanden verwikkeld in een juridische strijd. Jawbone had al twee rechtszaken lopen tegen Fitbit.

Jawbone klaagde Fitbit in mei aan, omdat het bedrijf werknemers heeft overgenomen en bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen.

In juni sleepte Jawbone de concurrent opnieuw voor de rechter, omdat het patenten zou hebben geschonden. Jawbone heeft in de VS ook aangedrongen op een importverbod van Fitbitapparaten.

Reactie Fitbit

Fitbit beet in september terug met rechtszaken over drie patenten die Jawbone zou hebben geschonden. Fitbit zegt alle producten zelf te ontwikkelen en meer dan tweehonderd patenten en patentaanvragen te hebben.

Jawbone is een kleine speler op de markt van sporthorloges, terwijl Fitbit de absolute marktleider is. De nieuwe rechtszaak van Jawbone komt op de dag dat de kwartaalcijfers van Fitbit worden verwacht.