Twee mede-oprichters van Skype werken met een nieuw bedrijf aan een robot die autonoom pakketjes kan bezorgen.

Het karretje van het Londense Starship Technologies heeft zes wielen en moet een pakket ter grootte van twee boodschappentassen kunnen dragen.

De elektrische karretjes van het bedrijf rijden geheel autonoom, maar als er problemen zijn kan een menselijke bestuurder op afstand ingrijpen. De maximumsnelheid is zo'n 6 kilometer per uur en de robots moeten zich kunnen mengen in het voetgangersverkeer van steden. 

Met een gewicht van maximaal 9 kilo kan de robot op een afstand van hooguit 30 minuten vanaf een distributiepunt een pakket bezorgen. Volgens Starship Technologies wordt dat minstens tien keer goedkoper dan bestaande bezorgmethoden.

Goedkoop

Bij pakketbezorging is het laatste gedeelte van de bezorging vaak het duurst. Met de robots moet het mogelijk worden om goederen in grote hoeveelheden naar één hub te brengen, om de uiteindelijke bezorging vervolgens goedkoop door de robots te laten uitvoeren.

Onder meer Amazon werkt aan een soortgelijk concept, maar dan met vliegende bezorgdrones. Die zouden vermoedelijk sneller te werk kunnen gaan dan de robots van Starship, maar zijn technologisch ingewikkelder. Ook wordt nog volop gewerkt aan regelgeving voor drones om de veiligheid te garanderen.

Starship hoopt in 2016 de eerste proeven met de karretjes uit te voeren, onder meer in de VS en het Verenigd Koninkrijk.