Virtualrealityheadsets die aan kabels vastzitten zullen veel minder snel succesvol worden dan 'mobiele' headsets die in totale vrijheid worden gedragen.

Dat denkt Palmer Luckey, oprichter van Oculus. Vorig jaar werd dat bedrijf, de maker van een virtualrealitybril voor pc's, voor 2 miljard dollar overgenomen door Facebook.

Opvallend is dat de bril van Oculus, die begin volgend jaar in de verkoop gaat, zelf ook met een kabel aan een pc moet worden verbonden. 

Volgens Luckey hebben gebruikers van bekabelde vr-brillen soms eigenlijk een "kabelbediende" nodig, die ervoor zorgt dat zij niet over een snoer struikelen. Omdat gebruikers van vr-brillen veel om zich heen kijken en draaien, kunnen zij verstrikt raken in de kabel.

"Het is belangrijk om bij zowel hardware als software met die beperkingen rekening te houden. Echte gebruikers hebben geen kabelbedienden", aldus Luckey op Twitter.

"Mobiele vr zal succesvol zijn lang voordat pc-vr draadloos wordt", denkt hij. Het is onduidelijk op welke manier Oculus-software volgens hem moet worden aangepast om kabelproblemen te voorkomen.