Zelfrijdende auto crasht vaker dan gewone auto

Zelfrijdende auto’s zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken dan gewone auto’s. Waar de gewone auto gemiddeld 4,1 keer crasht over een afstand van 1,6 miljoen kilometer, doet de auto van de toekomst dat 9,1 keer.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan, meldde nieuwszender NBC.

De onderzoekers verzamelden informatie over het aantal ongelukken met zelfrijdende auto’s van Google, Delphi en Audi van 2012 tot en met september 2015. Dat werd vergeleken met ongelukken met gewone auto’s in 2013 in de Verenigde Staten.

Dat de zelfrijdende auto’s vaker betrokken raken bij ongelukken, hoeft niet te betekenen dat ze minder veilig zijn, stellen de onderzoekers.

Geen veroorzaker

De auto’s hebben geen ongelukken veroorzaakt en werden allemaal geraakt door gewone auto’s. Ook hadden de ongelukken geen dodelijke gevolgen en liepen inzittenden lichte schade op.

"De auto’s waren niet betrokken bij frontale botsingen of botsingen met voetgangers", zei onderzoeker Brandon Schoettle. "Meer ongelukken met zelfrijdende auto’s, tot dusver, betekent niet zozeer dat de auto’s minder veilige zijn."

In het onderzoek is opgemerkt dat de zelfrijdende auto’s veel minder kilometers hebben gemaakt dan gewone auto’s. Ook reden ze allemaal in Californië onder 'minder veeleisende' omstandigheden. 

Lees meer over:
Tip de redactie