LG heeft in het derde kwartaal van 2015 bijna twee miljoen minder smartphones verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2014.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Koreaanse maker van elektronica donderdag naar buiten bracht. 

Vorig jaar verkocht LG een recordaantal van 16,8 miljoen smartphones, maar dit kwartaal is dat aantal gedaald naar 14,9 miljoen. Doordat de markt voor high-end LG-smartphones in Korea wat inzakte, daalde de omzet met 21 procent tot 3,38 biljoen won (2,69 miljard euro). 

LG verwacht dat het vierde kwartaal beter wordt voor haar smartphone-divisie. Dan komen namelijk twee nieuwe smartphones uit: de high-end V10 en de betaalbare Nexus 5X.

De operationele winst van heel LG bedroeg 294 miljard Koreaanse won (234 miljoen euro), een fikse daling ten opzichte van 2014 toen de operationele winst nog 461 miljard won (368 miljoen euro) bedroeg. In totaal bedroeg de omzet uit verkoop 14,03 biljoen won (11,2 miljard euro), terwijl dat vorig jaar in het derde kwartaal nog 14,9 biljoen won (11,9 miljard euro) was.

Tv's

De tv-divisie van LG liet wel goede cijfers zien. UHD- en OLED-tv's verkochten goed in Noord- en Latijns-Amerika en in Rusland. Het bedrijf zegt wel bezorgd te zijn over de voortdurende lage vraag op de wereldwijde tv-markt. Daarom wordt er meer ingezet op reclame voor de duurdere LG-tv's.

De LG-divisie die huishoudelijke apparaten en airconditionings maakt, deed het uitzonderlijk goed. Hoewel er slechts 4 procent meer apparaten verkocht worden, steeg de operationele winst met liefst 420 procent. LG wijt dat aan sterke verkopen van premium-koelkasten in Noord-Amerika en Korea.

De omzet van de voertuigen-divisie bleef achter door lagere vraag in onder meer Rusland en Maleisië, maar LG verwacht dat de markt voor elektronische voertuigen na het schandaal met de Volkswagen-diesels aan gaat trekken.