Sterke Playstation-verkopen helpen Sony aan winst

Sony heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar mede dankzij sterke Playstation-verkopen 88 miljard yen (665 miljoen euro) operationele winst gemaakt op een omzet van 1,89 biljoen yen (14,4 miljard euro). 

Daarmee is de winst een stuk hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Japanners donderdag bekendmaakten.

In het tweede kwartaal van 2014 devalueerde Sony zijn smartphone-divisie, wat tot een slecht kwartaal leidde. Dit jaar is dat niet gebeurd, wat verklaart waarom de winst veel hoger is terwijl de totale omzet juist met een fractie daalde.

Playstation

De gamestak van Sony deed het erg goed. Er werden 4 miljoen Playstation 4's verkocht, wat mede tot een operationele winst van 23,9 miljard yen (181 miljoen euro) leidde. Dat was een toename van 16,1 procent tegen opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

Sony heeft zijn winstverwachting voor zijn gamestak met een derde opgeschroefd tot 80 miljard yen voor het huidige boekjaar. De verkooptarget voor de PlayStation 4 werd met 6 procent opgevoerd tot 17,5 miljoen stuks. 

Beeldsensoren

De grote ster onder de bedrijfsdivisies van Sony is de beeldsensor-divisie, de tak die onder meer de camerachips levert voor iPhones. Sony is op dit gebied met afstand marktleider, en dat is terug te zien in de kwartaalcijfers.

De operationele winst van de beeldsensor-tak bedroeg 32,7 miljard yen (248 miljoen euro), een toename van 16 procent tegenover hetzelfde kwartaal in 2014.

Ook de camera-divisie presteerde uitstekend en rapporteerde een toename in operationele winst naar 25,9 miljard yen (196 miljoen euro). Dat is een toename van 4,1 procent tegen opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

De enige technologiedivisie die verlies maakt, is de smartphone-tak van het bedrijf. Sony verkocht 6,7 miljoen Xperia-smartphones en –tablets. Dat was ruim 15 procent minder dan het voorgaande jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie