Wetenschappers laten objecten omhoog zweven met 'trekstraal'

Britse wetenschappers hebben een 'trekstraal' ontwikkeld waarmee ze kleine objecten kunnen vastpakken, in de lucht omhoog kunnen trekken en kunnen laten zweven. 

De wetenschappers van de universiteit in Bristol hebben hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Momenteel werkt het systeem op een afstand van zo'n 30 tot 40 centimeter met kleine objecten ter grootte van ongeveer een erwt.

Video: Wetenschappers laten objecten omhoog zweven met 'trekstraal'

​De technologie maakt gebruik van geluidsgolven die in vormen geprojecteerd kunnen worden als hologrammen. Door het object te omringen met de zeer intense geluidsgolven blijft het als het ware op de geluidsgolven staan. 

Met het apparaat kunnen geluidsgolven in diverse vormen worden geprojecteerd, waaronder de vorm van een fles, een pincet of een tornado. 

Het object hoeft echter niet omringd te worden door speakers. Er wordt gewerkt met slechts één speaker, die boven of onder het object geplaatst kan worden. De wetenschappers denken dat de technologie van pas kan komen bij het ontwikkelen van medische apparaten.

Sci-fi

De technologie doet misschien denken aan de technologie uit sciencefictionfilms, waarbij er door bijvoorbeeld een ufo een mens omhoog wordt gezogen.

Tijdens een demonstratie speelden de wetenschappers in op die fantasie: "We hebben de opstelling in een kartonnen ufo geplaatst, zodat het deeltje omhoog de ufo in wordt gezogen", aldus hoofdonderzoeker Bruce Drinkwater.

Lees meer over:
Tip de redactie