Ferrari-ontwerper waarschuwt voor Google- en Apple-auto’s

Traditionele autofabrikanten moeten uitkijken dat zij niet voorbijgestreefd worden door techbedrijven als Google en Apple. Daarvoor waarschuwt Ken Okuyama, de ontwerper van onder meer de Ferrari Enzo en de Porsche Boxster.

Dat zegt de Japanner volgens Reuters. Hij heeft het daarbij vooral tegen Japanse fabrikanten als Toyota en Honda. De opkomst van zelfrijdende auto's zou de dominante positie van Japan op de wereldwijde automarkt kunnen ondermijnen.

"Als ze niet uitkijken zijn ze straks niet meer dan leveranciers voor de techbedrijven", zegt hij. Okuyama, die ook de Chevrolet Camaro en Corvette van een nieuw design voorzag, zegt dat de strijd met Google en Apple de ultieme test is voor traditionele automakers.

Google rijdt momenteel in diverse Amerikaanse staten rond met aangepaste zelfrijdende Lexus-auto's en met een volledig zelfgemaakte en chauffeurloze auto. Apple is druk bezig met het inhuren van mensen die uit de auto-industrie komen. Dat is een sterke aanwijzing dat het bedrijf ook bezig is met een auto, maar een officiële bevestiging hebben Tim Cook en co nog nooit gegeven. 

Daimler

Eerder liet het moederbedrijf van Mercedes-Benz, Daimler, al weten dat het bedrijf niet van plan is om "de Foxconn van Apple" te worden en de auto's te produceren die Apple mogelijk als Apple-auto gaat verkopen. Foxconn, een Chinees bedrijf, is de belangrijkste fabrikant van iPhones.

"Het is belangrijk voor ons dat het brein van de auto, het besturingssysteem, niet iOS of Android of iets anders is, maar ons eigen brein is", aldus Daimler-ceo Dieter Zetsche.

Lees meer over:
Tip de redactie