Als het aan MasterCard ligt kan op termijn elk apparaat dat verbonden is met internet worden gebruikt voor mobiele betalingen. In die maandag gepresenteerde plannen speelt de Nederlandse chipfabrikant NXP een belangrijke rol als leverancier van technologie.

Betalen kan nu al met bijvoorbeeld smartphones, maar MasterCard denkt ook al aan bijvoorbeeld horloges, juwelen, kleding en autosleutels.

Die moeten dan wel zijn uitgerust met goed beveiligde communicatiechips. Voor het ontwikkelen van die technologie leunt de creditcardmaatschappij op NXP en zijn Amerikaanse concurrent Qualcomm.

Verscheidene bekende fabrikanten en ontwerpers hebben hun medewerking aan het programma toegezegd. De eerste producten moeten al volgend jaar beschikbaar zijn, te beginnen in de Verenigde Staten.

JP Morgan Chase

Ook JP Morgan Chase, één van de grootste banken van de wereld, werkt aan een methode om met een smartphone te kunnen betalen, meldt Reuters.

De methode van Chase, de consumententak van de bank, krijgt de naam Chase Pay mee. Waar Apple Pay en Android Pay met de NFC-chips in moderne smartphones werken, gaat Chase Pay het met QR-codes doen. Zo kunnen gebruikers van Chase Pay volgens de aankondiging bijvoorbeeld een restaurantrekening betalen door er een foto van te nemen.

Het is de bedoeling dat Chase Pay "ergens in 2016" het levenslicht ziet. Chase heeft al overeenkomsten gesloten met partijen als Walmart en Best Buy, respectievelijk de grootste en één van de grootste retailketens van de Verenigde Staten.