Robot maakt bezoek aan Eindhovens museum mogelijk

Bezoekers die niet naar het Eindhovense Van Abbemuseum kunnen komen, kunnen door middel van een robot nu toch een bezoekje brengen aan het museum.

Een robot, uitgerust met een camera en een microfoon, kan vanuit huis worden bestuurd door de bezoeker en rijdt door het museum. Dat doet het apparaat niet alleen; er loopt altijd een menselijk begeleider bij. De begeleider gaat daarbij ook in gesprek met de bezoeker. Ook kan voor een uitgebreide rondleiding met meer toelichting op de kunstwerken gekozen worden.

"We merken dat de robot heel veel interactie oproept, ook met andere bezoekers in het museum", zegt Marleen Hartjes van het museum. "Mensen raken makkelijk met elkaar in gesprek en hiermee haal je iemand ook uit een sociaal isolement. We geven hiermee ook een stukje zelfstandigheid terug."

Het Van Abbemuseum heeft een uitgebreide kunstcollectie, waaronder een groot aantal werken van de Russische avant-garde kunstenaar El Lissitzky. Ook heeft het museum werken van Picasso en Piet Mondriaan in zijn collectie.

Lees meer over:
Tip de redactie