Veilig Verkeer Nederland (VVN) is er niet blij mee dat Tesla de zelfrijdende Autopilot-functie ook op de Nederlandse exemplaren van de Model S installeert.

Een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland wijst in De Telegraaf op de gevaren van de zelfsturende Tesla: "Zoiets moet je alleen toestaan wanneer het honderd procent veilig is. Dan kan je wel zeggen dat mensen hun handen op het stuur moeten houden, maar eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord."

De Autopilot-functie maakt het mogelijk om automatisch in een baan te blijven en de snelheid van voorgangers te volgen. 

Tesla-topman Elon Musk heeft Tesla-bezitters gewaarschuwd de handen bij gebruik van de Autopilot op het stuur te houden, "omdat de software nog erg nieuw is". Critici plaatsen dan ook vraagtekens bij het besluit van Tesla om de software al in dit stadium in de Model S te installeren.

Minister

Minister Melanie Schultz van Hagen (Infrastructuur en Milieu) vindt de Autopilot-functie echter "een mooie nieuwe ontwikkeling".

"Het past bij innovaties die diverse fabrikanten inzetten op weg naar de introductie van de zelfrijdende auto. Het nieuwe hart van de auto is straks niet meer de motor, maar de software. Deze manier van het veranderen van het voertuig is voor iedereen nieuw", aldus de minister in een reactie aan NU.nl. 

In Nederland krijgen zo'n tweeduizend auto's de beschikking over de Autopilot.