De Australische staat New South Wales, waarin onder meer de miljoenenstad Sydney ligt, gaat investeren in technologie om haaienaanvallen beter te kunnen voorkomen.

De Australiërs gaan met onder meer drones, sonar en helikopters patrouilleren om in de Australische zomer, die in de Nederlandse winter valt, te voorkomen dat strandgangers aangevallen worden door haaien. Dat heeft de overheid van New South Wales zondag bekendgemaakt (PDF).

New South Wales is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle haaienaanvallen in 2015 in Australië. Tot nu toe werden al 13 mensen zonder aanleiding aangevallen door haaien, waarvan één aanval met dodelijke afloop. In heel Australië zijn in 2015 tot nu toe al 21 haaienaanvallen geregistreerd. In heel 2014 waren dat er slechts 11.

Technologie

Daarom steekt New South Wales 16 miljoen Australische dollars (ruim 10 miljoen euro) in technologie om haaienaanvallen te voorkomen. Voorheen was de strategie doorgaans het afmaken van haaien. 

Het gaat daarbij onder meer om 10 4G-luisterposten langs de kust en nog eens 10 luisterposten op 'bekende haaienaanvalplekken'. Ook wordt 7,7 miljoen Australische dollar (ruim 5 miljoen euro) gereserveerd voor het testen van nieuwe methoden om haaienaanvallen te voorkomen, zoals netten in het water en slimme boeien met sonar-uitrusting.

Ook wordt het SharkSmart-appproject verlengd. Daarbij worden haaien voorzien van een zendertje en kunnen ze gevolgd worden in de SharkSmart-app. 

'Historisch moment'

"Dit is een historisch moment", zei de minister die over de kwestie gaat in New South Wales. "We gaan de wereld voor in New South Wales als het gaat om interactie met haaien en het gebruiken van technologie om het risico voor strandgangers te verminderen."