Tesla mag de Autopilot-software die zijn Model S-auto’s deels zelfrijdend maakt ook in Europa uitrollen.

Wereldwijd zijn toezichthouders akkoord gegaan met de uitrol van de software, op Japan na. Dat meldt Tesla-topman Elon Musk.

De software verscheen vorige week al in de VS. Ondanks dat de toestemming er nu ook in andere landen is, blijft onduidelijk wanneer precies de functie in Europa beschikbaar wordt.

De Autopilot software maakt Tesla Model S-modellen die vanaf september 2014 zijn gemaakt deels zelfrijdend. De functie is vooral bedoeld voor op de snelweg.

Zelfstandig rijden

De Model S kan dan zelf de juiste afstand tot de voorganger bewaren, en op de juiste rijbaan blijven. Als dat nodig is kan de auto ook zelfstandig van rijbaan wisselen. De functie vraagt bestuurders wel hun handen lichtjes aan het stuur te houden.

Daarnaast kan de Model S zichzelf inparkeren. In een nieuwe versie van de software wordt volgens Musk de rijbaandetectie van Autopilot verbeterd, en moet de rijstijl van de software soepeler aanvoelen.

Tesla verwacht dat zijn auto’s op termijn volledig zelfrijdend zijn. Daarvoor wordt de Autopilot-software de komende jaren met steeds meer functies uitgebreid. Het bedrijf verwacht zijn technologie voor een volledig zelfrijdende auto over drie jaar gereed te hebben.