Wetenschappers van het Imperial College London hebben software ontwikkeld die het mogelijk maakt om een robotarm met alleen de ogen te besturen.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

De software volgt de kijkrichting van de ogen en vertaalt dat in een beweging voor de robotarm. In een test kon één van de wetenschappers tegelijk een kopje koffie drinken, een croissant eten én een schilderij maken door met haar ogen de robotarm te besturen.

Intuïtief 

"Over het algemeen is het erg intuïtief omdat ik niet hoef na te denken over hoe ik de arm bestuur", vertelt de betreffende wetenschapper, Sabina Dziemian. "Ik denk simpelweg aan wat ik wil schilderen en welke kleur het moet worden."

"Door aan een kleur te denken, kijkt iemand doorgaans naar die kleur", vertelt Dziemian verder. "Dat deed ik dus ook. De robotarm gaat dan naar die kleur en weer terug, zodat ik helemaal niet veel hoef na te denken als ik de arm bestuur. Ik hoefde me ook niet heel hard te concentreren en het was makkelijk te leren. Na één keer proberen had ik al genoeg vaardigheid om de arm volledig te controleren."

Extra handen

De uitvinding zo verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor mensen die aan slopende ziekten als ms lijden, maar ook voor mensen die nog hun volledige lichaamsfuncties hebben. "We maken technologie die niet alleen behulpzaam is voor gehandicapte mensen, maar ook voor mensen die alles nog kunnen", zegt de leider van het project. "We geven mensen een extra paar handen en een extra paar armen."