The Things Network, het netwerk voor kleine, verbonden apparaten dat al stedelijke dekking heeft in Amsterdam, start woensdagmiddag zijn internationale crowdfundingcampagne.

The Things Network is een zogenoemd Long Range Wide Area-netwerk, of lora-netwerk. Zo'n netwerk is bedoeld voor apparaten die maar af en toe een zeer kleine hoeveelheid data hoeven te versturen. 

In Amsterdam heeft The Things Network sinds augustus een stedelijk dekkend netwerk, dat binnen zes weken werd opgezet en wordt verzorgd door slechts tien zendmasten. 

Inmiddels heeft het project campagnes in diverse steden over de hele wereld. Via het Kickstarterproject kunnen mensen zelf een zender met een bereiksradius van vijf kilometer kopen voor 200 euro. Een 'node', het apparaatje dat contact kan maken met de zender en over diverse sensoren beschikt, is voor 60 euro beschikbaar. 

Het Amsterdamse lora-netwerk is niet het enige netwerk in zijn soort. KPN, bijvoorbeeld werkt ook al aan een dergelijk netwerk. The Things Network wil zich onderscheiden door de dienst gratis voor iedereen beschikbaar te maken en te werken met zijn opensourcecommunity. 

Boot onder water

Toepassingen voor het Amsterdamse netwerk zijn grotendeels nog in ontwikkeling, laat oprichter Wienke Giezeman weten aan NU.nl. 

Er is wel al een toepassing waarbij er water in een boot kan worden gedetecteerd, waarna er een sms'je wordt verstuurd aan de eigenaar. Als de eigenaar daarop reageert wordt er automatisch een reparatiedienst langsgestuurd.