Microsoft stopt met het automatisch updaten naar Windows 10 voor gebruikers van Windows 7 en 8. Het bedrijf spreekt van een fout.

Dat zegt Microsoft tegenover Venturebeat.

Deze week werd het besturingssysteem van gebruikers van Windows 7 en 8 plots automatisch naar Windows 10 geüpdatet. Zij hadden niet aangegeven die update te willen, toch werd die automatisch uitgevoerd.

De fout kwam door een optie in Windows Update, die per ongeluk standaard stond aangevinkt. Dat is nu teruggedraaid, en Microsoft spreekt van een fout.

Automatisch downloaden

Microsoft biedt gebruikers van Windows 7 en 8.1 een jaar lang een gratis update naar Windows 10. De update wordt al op de achtergrond gedownload bij gebruikers met oudere versies, zodat zij sneller naar Windows 10 kunnen overstappen.

Volgens Microsoft is het wel de bedoeling dat gebruikers zelf bepalen of zij de update naar Windows 10 daadwerkelijk willen uitvoeren. Daarom wordt Windows 10 uit Windows Update verwijderd voor gebruikers die Windows 10 niet gereserveerd hebben.

Microsoft wil binnen twee tot drie jaar één miljard Windows 10-gebruikers hebben. Begin deze maand stond de teller op 110 miljoen Windows 10-apparaten.