Autofabrikant Tesla maakt zijn Model S in de komende weken deels zelfrijdend via een software-update. Chauffeurs moeten hun handen wel aan het stuur houden.

Dat heeft het bedrijf woensdagnacht bekendgemaakt. De software-update 7.0 verschijnt donderdag in de VS, en moet in de komende weken ook op Europese auto's verschijnen, als lokale toezichthouders daarmee akkoord gaan.

De nieuwe functies werden eerder dit jaar al aangekondigd. Het gaat onder meer om autosteer, een soort uitgebreide cruise control die de auto in één baan van een snelweg houdt en ervoor zorgt dat niet te dicht op voorgangers wordt gereden.

Volgens Tesla gaat het om een bétaversie van de functie, en is het daarom nodig om de handen aan het stuur te houden. Vermoedelijk zou het in veel landen ook nog illegaal zijn voor Tesla-eigenaren om het stuur langdurig los te laten tijdens het rijden.

Video: Tesla lanceert zelfrijdende software

Tesla lanceert zelfrijdende software
Tesla lanceert zelfrijdende software

Zelf parkeren

Naast autosteer worden enkele andere nieuwigheden toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om automatisch van baan te veranderen. Dat kan door simpelweg de richtingaanwijzer te laten knipperen. De auto gaat alleen opzij als dat veilig is.

De Model S kan zichzelf ook parkeren. Op het touchscreen van de auto kan bij lage snelheden de parkeerfunctie worden geselecteerd, wanneer de camera's in de Model S een lege parkeerplaats zien.

Tesla-directeur Elon Musk drukte zich voorzichtig uit tijdens de presentatie van de nieuwe software, meldt de BBC. "Hij zou hopelijk geen voetgangers moeten raken", zei de topman. "Hij zou goed met ze om moeten gaan."

Drie jaar

De automaker is niet van plan om in één klap een geheel zelfrijdende auto te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Google doet. Liever wil het bedrijf zijn auto's steeds meer kenmerken van zelfrijdende auto's geven, totdat de chauffeur uiteindelijk helemaal niet meer nodig is. 

Tesla verwacht dat de technologie over drie jaar zo ver is dat de auto zelfstandig een volledige rit kan afleggen. Vervolgens zal het echter nog één of meerdere jaren duren om daar goedkeuring voor te krijgen van internationale overheden, aldus het bedrijf.