De smartwatch Blocks, die aanpasbaar is door gebruik van verschillende 'blokjes' in de armband, is binnen een dag een groot succes op crowdfundingsite Kickstarter.

Het project haalde binnen een uur zijn doel van 250.000 dollar en heeft inmiddels bijna twee keer zo veel geld opgehaald onder mensen die een Blocks-smartwatch willen hebben.

Het apparaat, dat al anderhalf jaar geleden werd aangekondigd, heeft een rond scherm waar onder meer de tijd en smartphonenotificaties op worden getoond. De smartwatch maakt gebruik van een aangepaste versie van Android, maar kan met zowel Android- als iOS-telefoons overweg.

Bekijk hoe de Blocks-smartwatch werkt:

Modules

Bij het horloge kan een normaal bandje worden geleverd, maar het is ook mogelijk om losse modules aan de 'kern' van het horloge te klikken. Deze voegen extra functionaliteiten toe, zoals een extra accu, hartslagmeter, gps, of nfc-chip. Ook is er een 'avontuur'-module, die de temperatuur, luchtdruk en hoogte meet.

In de toekomst willen de makers van Blocks extra modules beschikbaar maken, waaronder een vingerafdrukscanner, led-lampje en een programmeerbare knop. Ook moet het mogelijk worden om een simkaart in een module te steken, waarna een mobiele dataverbinding te gebruiken is.

Afhankelijk van de grootte van de pols kunnen er tegelijk drie of vier modules worden gebruikt. Een verstelbare gesp moet ervoor zorgen dat het horloge altijd goed zit. De modules kunnen worden verwisseld zonder dat het horloge hoeft te worden uitgeschakeld.

Volgens Blocks zal de smartwatch nooit ouderwets worden, omdat constant nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd via de modules. 

Specificaties

Het apparaat kost met een normaal bandje 195 dollar (170 euro). Met vier modules naar keuze moet 275 dollar (240 euro) worden betaald. De smartwatch, die waterdicht is, verschijnt in het zwart, wit en rood.

Onder het scherm van 1,35 inch zit een Snapdragon 400-chip met 512 MB werkgeheugen en 4 GB opslagruimte. De accu is 400 mAh groot. Een extra accumodule moet de batterijduur met 20 procent verlengen.

In de toekomst wil Blocks ook andere horlogekernen aanbieden, met bijvoorbeeld een vierkant of e-ink-scherm.

Blocks zegt al een werkend prototype gereed te hebben en in samenwerking met productiepartners klaar te zijn voor de massaproductie van het horloge. Het bedrijf hoopt de smartwatches in mei 2016 te leveren.