Apple brengt dinsdag nieuwe versies van zijn iMac-computers uit. De 21 inch-versie kan nu met een Retina 4K-scherm geleverd worden en de 27 inch-versies krijgen allemaal een Retina 5K-scherm mee.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Apple gebruikt een ander soort LED-techniek om kleuren te laten zien in de schermen. Traditionele LED-verlichting is vooral goed in het uitzenden van blauw licht, maar Apple's nieuwe LED'jes moeten net zo goed zijn in het uitzenden van groen en rood licht. Daardoor moeten de Retinaschermen van de nieuwe iMac's kleuren veel beter kunnen weergeven. Het 5K-scherm kan volgens Apple zelfs tot 25 procent meer kleuren weergeven.

Behalve de nieuwe schermen, krijgen de iMacs ook aan de binnenkant een nieuw likje verf. Zo worden de nieuwe versies met Intel's nieuwe Skylake-processoren (tot Core i5) geleverd, komen de grafische kaarten uit de AMD Radeon serie en wordt het werkgeheugen sneller. Ook worden de iMacs van een Thunderbolt 2-poort voorzien.

Accessoires

Ook het toetsenbord, de muis en de trackpad zijn geüpdatet. Voorheen verkregen ze allemaal hun energie uit een paar AA-batterijen, maar nu kunnen ze allemaal middels een Lightning-kabeltje opgeladen worden.

Het toetsenbord en de muis worden standaard geleverd bij een nieuwe iMac, de trackpad moet apart aangeschaft worden. Dat is niet goedkoop: waar de eerste versie nog 79 euro kostte, krijgt de nieuwe versie een prijskaartje van 149 euro mee. Voor die prijs kunnen gebruikers wel gebruikmaken van 3D Touch, de aanraaktechniek die ook in de iPhone's 6S en 6S Plus zit. 

De 21 inch-iMac met Retina scherm kost 1729 euro, de versies zonder Retina scherm beginnen bij 1279 euro. De goedkoopste 27 inch-iMac kost 2129 euro, de duurste heeft een prijskaartje van 2629 euro. De nieuwe iMacs worden per direct verkocht.