Een zeer succesvol crowdfundingproject is van Kickstarter verwijderd, omdat de bedenkers geen goed werkend prototype toonden.

De Skarp Laser Razor haalde in ruim twee weken al meer dan 4 miljoen dollar op, een stuk meer dan het originele doel van 160.000 dollar.

Het scheermes beloofde scheren gemakkelijker en comfortabeler te maken door het gebruik van een laser. Dat zou huidirritaties en wondjes moeten voorkomen. Skarp beloofde het laserscheermes in maart 2016 te leveren aan kopers, na een relatief korte ontwikkelingsperiode.

Kickstarter lijkt echter geen vertrouwen te hebben gehad in de werking van het apparaat. De site schrijft in een e-mail aan mensen die het project steunden dat de Laser Razor "in strijd is met onze regel dat werkende prototypes van fysieke producten nodig zijn", meldt The Register.

Video

Op de Kickstarter-pagina stond wel een video van een prototype, dat met grote moeite enkele haren verwijdert. Het product lijkt echter verre van gemakkelijk in het gebruik te zijn.

Video: Demonstratie Laser Razor

Laserscheermes verwijdert met grootste moeite haren
Laserscheermes verwijdert met grootste moeite haren

Ongedaan

Volgens Kickstarter kan de opschorting van de crowdfundingcampagne niet ongedaan worden gemaakt. Inmiddels biedt Skarp zijn scheermes aan op de concurrerende site Indiegogo, waar in enkele uren al zo'n 35.000 dollar is binnengehaald.

Het is voor het eerst dat Kickstarter zo'n prominent project ineens stopzet. Het is bij eerdere Kickstarter-projecten wel voorgekomen dat bedenkers van een product na het einde van de campagne hun product niet leverden. Onlangs werd de maker van een kaartspel via een rechtszaak gedwongen het geld van klanten terug te storten.