Samsung-televisies zijn mogelijk minder energiezuinig dan uit officiële tests zou blijken. 

Dat meldt The Guardian donderdag op basis van ongepubliceerde testresultaten van onderzoeksgroep Compliantv, dat wordt gefinancierd door de EU.

Samsung heeft zijn televisies uitgerust met de zogenoemde motion lighting-functie, dat volgens de fabrikant de helderheid van het scherm, en daarmee het energieverbruik, vermindert wanneer er bewegend beeld wordt weergegeven.

Het effect van de functie wordt ondersteund door officiële tests, maar volgens de onderzoeksgroep wordt er bij normaal, dagelijks gebruik geen meetbaar verschil waargenomen.

Dat zou er op kunnen wijzen dat de televisies kunnen detecteren wanneer er een testprocedure wordt gestart, om vervolgens de energieconsumptie naar beneden aan te passen. Compliantv benadrukt dat dat niet bewezen is, maar dat de indruk wel wordt gegeven. 

Samsung

Samsung ontkent dat de functie is ontworpen om officiële tests te omzeilen. Het bedrijf zegt dat zijn televisies daadwerkelijk de helderheid van de schermen aanpast om energie te besparen. Dat gebeurt volgens Samsung niet alleen in testomgevingen. 

De Europese Commissie zegt desgevraagd tegenover de krant dat het alle beschuldigingen van dit soort fraude zal onderzoeken. Ook wil de Commissie apparaten die officiële tests kunnen detecteren of omzeilen, uitbannen.

De klachten zijn niet nieuw. Uit diverse EU-lidstaten klonken eerder al klachten over soortgelijke praktijken. Het Zweedse instituut dat energieconsumptie van apparaten controleert zou ook al een aantal televisies zijn tegengekomen die de standaard film, die wordt gebruikt bij dit soort tests, herkennen. 

Volkswagen

De mogelijke fraude doet denken aan het dieselschandaal rondom Volkswagen dat eind vorige maand aan het licht kwam.

Doordat het Duitse automerk zijn auto's had uitgerust met speciale software, leken de auto's stukken energiezuiniger te zijn dan dat zij daadwerkelijk waren.