In 2015 worden er naar verwachting bijna 250.000 3d-printers verscheept. Volgend jaar moeten dat er al bijna een half miljoen zijn.

Dat voorspelt althans marktonderzoeker Gartner.

Het bedrijf verwacht dat het aantal verscheepte 3d-printer de komende jaren elk jaar verdubbelt en dus in 2019 uitkomt op zo’n 5,6 miljoen.

Gartner verwacht deze forse groei omdat de kwaliteit en prestaties van printers over de gehele linie snel vooruit gaan. Daardoor hebben zowel consumenten als bedrijven meer interesse in 3d-printers, aldus het onderzoeksbureau.

Verschillende modellen

3d-printers kunnen op verschillende manieren werken. Sommige printers smelten harde kunststof om tot een vloeibaar materiaal dat ze vervolgens in laagjes laten uitharden tot de gewenste vorm ontstaat. Andere printers zorgen er bijvoorbeeld met lasers voor dat vloeibaar materiaal uithardt waar het geraakt wordt door de stralen.

In de zakelijke wereld worden 3d-printers gebruikt om onder meer maquettes en prototypes te maken.

Prijs

Een gemiddelde prijs voor een 3d-printer geeft Gartner niet omdat er te veel verschillende modellen zijn. Wel stelt het onderzoeksbureau dat de printers van onder de 1.000 dollar steeds belangrijker worden. Momenteel zijn de 3d-printers van onder de 1.000 dollar goed voor een kwart van de verkopen in de categorie van 1 tot 2.500 dollar. In 2019 zal dat naar verwachtingen al 40,7 procent zijn.

Gartner voegt overigens nog toe dat 3d-printers die buiten de zakelijke markt worden verkocht vooral aangeschaft worden door scholen en universiteiten en nog niet massaal door consumenten.