Google gaat zijn zelfrijdende auto’s leren meer als mensen te rijden in plaats van als robots. Dat betekent dat de autonome voertuigen bochten gaan afsnijden en over dubbele doorgetrokken strepen zullen rijden.

Dat heeft Google laten weten aan de Wall Street Journal.

Het bedrijf zou klachten gehad hebben dat zelfrijdende auto’s zich onnatuurlijk gedragen. Ze zouden bij kruispunten onnodig lang stil staan en bochten veel te ruim aansnijden. Dit gedrag zorgde voor verwarring bij andere bestuurders wat leidde tot onveilige situaties.

Onnodig remmen

De Wall Street Journal maakte een testrit in de zelfrijdende auto van Google en zag dat het voertuig op vreemde momenten remde. Zo anticipeerde de auto dat een snel naderend voertuig van achteren misschien zou gaan inhalen en de auto zou afsnijden. Om dat voor te zijn werd alvast geremd terwijl de Google-auto uiteindelijk helemaal niet afgesneden werd.

In een andere situatie werd een t-splitsing na dertig seconden wachten eindelijk betreden, maar stopte de auto halverwege omdat een persoon aan de rand van de stoep ging staan, maar niet overstak.

'Te voorzichtig'

De auto’s zijn volgens Chris Urmson, hoofd van de afdeling zelfrijdende auto’s bij Google, "iets voorzichtiger dan ze zouden moeten zijn". Urmson stelt daarom dat het bedrijf de auto’s menselijker wil maken.

Dat betekent dat de voertuigen onder meer bochten zullen afsnijden of een dubbele doorgetrokken streep zullen overgaan als een geparkeerde auto een deel van de rijbaan blokkeert. Ook moeten ze veel minder vaak onnodig gaan remmen.

Google heeft in meerdere Amerikaanse staten testvoertuigen rondrijden. In totaal is er al zo'n drie miljoen kilometer door de autonome voertuigen afgelegd.