Microsoft heeft gereageerd op aantijgingen van privacyschending door besturingssysteem Windows 10. Windows 10 zou apparaat- en gebruiksgegevens verzamelen om zo sneller updates uit te kunnen rollen en voor personalisatie.

Dat schrijft het bedrijf in een blogpost. Het reageert daarmee op berichten dat het besturingssysteem gevoelige data uitwisselt met Microsoft-servers.

Microsoft claimt dat Windows 10 enkel anoniem gegevens verstuurt en dat die gegevens niet te herleiden zijn naar personen. Door het apparaat-id, het apparaattype dat gebruikt wordt en crashgegevens als een onderdeel van Windows stopt met werken te verzamelen, denkt het bedrijf sneller software-updates te kunnen uitrollen. Het benadrukt dat "alle informatie alleen aangewend wordt om een beter product voor de gebruiker te maken".

Ook zouden er voldoende maatregelen getroffen zijn om te voorkomen dat persoonlijke gegevens verzameld worden en dat die gegevens voor reclames gebruikt worden.

Microsoft stelt dat gebruikers te allen tijde controle hebben over wat Windows 10 verstuurt. Wie überhaupt niets wil versturen, kan het zelfs helemaal uitzetten.