Er worden door fabrikanten van Windows-pc's gemiddeld achttien programma's standaard meegeleverd.

Dat meldt de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek. De belangenorganisatie bekeek 283 notebooks, verkocht tussen 2013 en 2015.

De standaard meegeleverde programma's, door de Consumentenbond 'crapware' genoemd, zijn vaak probeerversies van programma's waarvoor later betaald moet worden, of gratis games met advertenties. Als de software gratis te gebruiken is, is het nut van de programma's vaak onduidelijk, aldus de consumentenorganisatie. 

Op de pc's van Packard Bell werd met gemiddeld vijfentwintig programma's de grootste hoeveelheid voorgeïnstalleerde software gevonden. Alleen de Surface-apparaten van Microsoft werden nagenoeg 'schoon' aangetroffen door de Consumentenbond. Daar werd alleen een probeerversie van Microsoft Office op meegeleverd. 

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 1.643 Windows-gebruikers blijkt verder dat bijna driekwart (73 procent) van de consumenten vindt dat fabrikanten zich niet mogen laten betalen om extra software op nieuwe computers te zetten.