De ronde smartwatch Gear S2 van Samsung verschijnt in oktober. Het Tizen-apparaat is te besturen met een ronde ring om het scherm.

Samsung toonde donderdag op de techbeurs IFA dat de Gear S2 in twee verschillende varianten verschijnt. Een normale versie met bandje van elastomeer kost 349 euro, terwijl de Classic-versie met lederen bandje voor 399 euro wordt verkocht.

Behalve de draaiende ring heeft het horloge ook een terug- en home-knop. Door te draaien kan worden gescrolld door teksten en menu's. Op kaarten wordt de ring gebruikt om te zoomen.

Volgens Samsung is de draaiende ring een handigere manier om een smartwatch te besturen dan een touchscreen, omdat het scherm nooit hoeft te worden bedekt.

De Gear S2 draait op Samsungs eigen besturingssysteem Tizen, maar werkt ook met Android-telefoons van andere fabrikanten. Apps kunnen uit een speciale appwinkel worden gedownload. Onder meer Nike, Uber en Volkswagen hebben al apps gemaakt.

Activiteit

Het horloge wordt draadloos opgeladen via een meegeleverd dockingstation. Volgens Samsung gaat het apparaat twee à drie dagen mee op een acculading.

Standaard houdt het horloge onder meer de activiteit van de gebruiker bij met een ingebouwde bewegingsmeter. Ook wordt regelmatig de hartslag gemeten. Net als de Apple Watch stuurt het horloge een notificatie als de drager een uur stil heeft gezeten. 

Van het apparaat verschijnt ook een 3G-versie, die via een ingebouwde simkaart kan bellen en sms'en. Die versie is iets groter, en heeft een accu met meer capaciteit. De prijs van de 3G-versie is nog onbekend.

Het zal mogelijk zijn om mobiel te betalen met de nfc-chip in de Gear S2, via de betaaldienst Samsung Pay. Het is nog niet precies duidelijk wanneer Samsung Pay naar Nederland komt.

De Gear S2 verschijnt in het zwart en wit. De bandjes van de Gear S2 zijn ontwikkeld door ontwerper Allesandro Mansini en verschijnen in verschillende kleuren en patronen.