De Health Watch van Philips bevat biometrische sensoren waarmee de gezondheid van de gebruiker in de gaten wordt gehouden. Philips zegt dat de smartwatch hiermee bepaalde chronische aandoeningen kan voorkomen.

Philips heeft de Health Watch aangekondigd op technologiebeurs IFA in Berlijn.

Met behulp van onder andere een optische hartslagsensor en een accelerometer meet de Health Watch de gezondheid van een gebruiker. Onder andere hartslag, bewegingsactiviteit en slaappatronen worden bijgehouden.

De gezondheidsdata wordt door de Health Watch gebruikt om bepaalde chronische aandoeningen te voorkomen, door op tijd te waarschuwen bij vroege symptomen. Daarbij richt Philips zich op onder andere rugpijn en hartklachten.

De smartwatch maakt deel uit van een groter gezondheidsprogramma van Philips, waarvoor ook meerdere bloeddrukmonitoren, een oorthermometer en een weegschaal worden verkocht. Alle apparaten versturen data naar een bijbehorende smartphone-applicatie. 

Philips verkoopt de smartwatch en bijbehorende producten vanaf oktober in Duitsland. In andere landen start de verkoop in 2016.

Slim scheerapparaat

Philips heeft ook een aantal andere apparaten aangekondigd, waaronder een slim scheerapparaat dat via Bluetooth verbindt met een smartphone-app. Met de applicatie past de gebruiker instellingen aan. Daarnaast toonde Philips een nieuwe slimme tandenborstel en een multicooker met app.

Een nieuwe Philips Hue Lightstrip is feller dan de vorige versie. De lichtstrip is ook langer gemaakt.