Intel lanceert later dit jaar een serie nieuwe processors. Die processors, onderverdeeld in vier series met de naam Skylake, zijn nog compacter dan de vorige serie en focussen zich op energiezuinigheid en op verbeterde cpu-prestaties.

Dat meldde de chipfabrikant maandag middels een persbericht. Daarin zegt Intel dat Skylake, de zesde generatie van de Intel Core-processors, “Intel’s beste processor ooit is”.

Skylake telt vier verschillende series, waaronder de Y-serie en de U-serie. De Y-serie heet formeel de Core M-serie en is gemaakt voor notebooks en tablets.

In Skylake zijn deze chips volgens Intel energiezuiniger en zullen ze beter presteren op onder meer het gebied van graphics. Deze chips krijgen ook nieuwe namen en zijn straks te herkennen aan productnamen als Core m3, Core m5 of Core m7.

Stembesturing

Naast alle technische verbeteringen brengt Skylake ook een aantal futuristische features met zich mee. Zo kunnen nieuwe laptops (met microfoons) straks - als laptopfabrikanten er brood in zien - middels digitale Windows 10-assistent Cortana met de stem uit de slaapstand gehaald worden. 

En als er een Intel RealSense-camera in de Skylake-laptop zit, kan het apparaat zelfs met een enkele blik geactiveerd worden. De kans is echter klein dat er veel laptops op de markt komen die deze functie aanbieden. Het afgelopen jaar waren dat er niet veel, en hoewel dat aantal volgens Intel het komend jaar zal verdubbelen, zijn dat nog steeds niet veel apparaten. 

4K-video

Verder hebben de Skylake-chips een speciale transistor die wordt gewijd aan het afspelen van 4K-video. Ook zijn de nieuwe processors geoptimaliseerd voor DirectX 12 en doen ze het dus beter bij het afspelen van video's en games. 

Daarnaast zijn de chips volgens Intel tien procent sneller, dertig procent beter op grafisch gebied en houden ze het bij het kijken van 1080p video een uur langer uit qua batterijduur. 

De chips uit de Skylake-serie moeten in de komende maanden beschikbaar worden.