Sony heeft op de internationale techbeurs IFA verschillende nieuwe ultra hd-televisies gepresenteerd, waaronder een 75 inch-model dat 15 millimeter dun is.

De X91C heeft een quantum dot-scherm dat volgens Sony zorgt voor een zeer groot kleurenbereik.

Het apparaat draait op Android TV en wordt geleverd met een afstandsbediening die een speciaal aanraakvlak heeft om de software te besturen. De X91C krijgt een adviesprijs van 5.999 euro en is later deze maand verkrijgbaar in Nederland.

Sony toont op de IFA ook de nieuwe X80C-serie, met ultra hd-schermen in formaten van 49 en 55 inch. Daarnaast zijn er twee nieuwe televisies met typenummer S80C, in formaten van 55 en 65 inch. Deze 4K-modellen hebben een licht gebogen scherm.

Hdr-update

Woensdag maakte Sony ook bekend dat verschillende oudere ultra hd-televisies later dit jaar ondersteuning krijgen voor high dynamic range-beelden, middels een software-update. Bij hdr-video's is het contrast tussen donkere en lichte schermvlakken hoger, waardoor een realistischer beeld moet ontstaan. 

Verschillende streamingdiensten, waaronder die van Netflix en Amazon, experimenteren met het aanbieden van series en films in hdr.

Sommige tv-fabrikanten maken nieuwe modellen met speciale hdr-schermen, die onder meer een hogere piekhelderheid kunnen bereiken. De helderheid van de Sony-tv's zal met de software-update vermoedelijk niet worden opgehoogd, dus het is onduidelijk wat er precies wordt veranderd om hdr-beelden beter weer te geven.

Behalve naar de nieuwe X91C komt de update ook naar Sony-tv's met typenummers X90C, X85C en S85C. Eerder kregen tv's met de nummers X94C en X93C al een vergelijkbare update.