Europese landen recyclen maar een derde van hun elektronisch afval zoals oude telefoons mobiele telefoons en computers op de juiste manier, tegen Europese afspraken in.

Dat concluderen de Verenigde Naties en Interpol in een zondag gepresenteerd onderzoek, meldt Reuters.

Europese landen hebben in 2012 maar 35 procent (3,3 miljoen ton) van al het elektronisch afval op de juiste manier gerecycled. De overige 65 procent (6,15 miljoen ton) is op andere manieren verwerkt.

Zo is 1,5 miljoen ton elektronisch afval geëxporteerd, en is 3,15 miljoen niet volgens Europese regels gerecycled. Zo'n 750.000 ton is voor onderdelen uit elkaar gehaald, nog eens 750.000 ton werd simpelweg weggegooid.

Nederland scoort gemiddeld

Eigenlijk moeten Europese landen 85 procent van zijn oude elektronische apparaten recyclen. Alleen Zweden haalde dat percentage, met Noorwegen met ruim 75 procent op de tweede plaats.

Spanje, Cyprus en Roemenië recyclen alledrie minder dan 20 procent van hun elektronisch afval en scoorden zo het laagst. Nederland ligt met een ruime 30 procent juiste recycling precies op het Europese gemiddelde.

Europese wetgeving verplicht de deelstaten zijn elektronische apparaten zo te recyclen dat giftige en chemische onderdelen veilig worden verwerkt. Toch wordt veel oude of kapotte elektronica volgens de onderzoekers nog voor waardevolle onderdelen verhandeld.

​Betere samenwerking

"De meeste illegale handel in elektronisch afval vindt naast de deur plaats, en niet ver weg in Afrika", zegt projectcoördinator Jaco Huisman van de United Nations University. "Wanbeheer gebeurt overal. In Europa is er veel diefstal, en een aanzienlijk deel gaat de prullenbak in."

Dergelijke overtreding van de regels wordt volgens de onderzoekers zelden afgestraft, ondanks dat in Europa hoge straffen staan op milieudelicten.

Door het wanbeleid lopen recyclingbedrijven die de regels wel volgen bovendien geld mis. Apparaten als kapotte koelkasten worden voor hun waardevolle koper illegaal verkocht. Daarmee lopen legale bedrijven jaarlijks tot 1,7 miljard euro mis.

De onderzoekers adviseren een betere samenwerking tussen politie, een betere voorlichting van consumenten en een verbod op contante betaling in de schrootmetaalhandel.