Archeologen willen duizenden 3d-camera's plaatsen in oorlogsgebieden in het Midden-Oosten om erfgoed te kunnen nabouwen als het vernietigd wordt door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Dat meldt Sky News vrijdag.

De camera's zouden bij kwetsbare en antieke objecten worden geplaatst zodat ze aan de hand van de opnames herbouwd kunnen worden.

De wetenschappers van de Britse universiteit in Oxford en de Amerikaanse evenknie Harvard willen in de komende maanden vijfduizend camera's plaatsen, die eind volgend jaar een miljoen beelden moeten hebben geschoten.

De camera's kosten nog geen 30 euro en maken foto's vanuit diverse hoeken. Die beelden worden vervolgens geüpload naar een database van de universiteit van New York. De camera's zouden ook geschikt zijn voor "onervaren gebruikers" zodat militairen en vrijwilligers aan het project kunnen meewerken.

Ruïnestad Palmyra

IS publiceerde eerder deze week foto’s van de vernietiging van een tempel in eeuwenoude ruïnestad Palmyra in Syrië. De tempel werd zondag door strijders met een grote hoeveelheid explosieven opgeblazen.

Het gaat om de Tempel van Baal-Shamin, die in de eerste eeuw na Christus is gebouwd en gold als een van de best bewaarde gebouwen in de historische stad.

''Palmyra wordt in hoog tempo het symbool van de culturele beeldenstorm van IS'', zegt Roger Michel van het Britse instituut voor digitale archeologie. ''Maar er is hoop. Door de aandenkens aan onze geschiedenis digitaal op te slaan, blijven die buiten bereik van vandalen en terroristen.''