Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat in geval van beschadiging zichzelf kan repareren. Het is ontwikkeld voor het International Space Station.

Dat meldt de American Chemical Society.

Het materiaal bestaat uit twee lagen hard polymeer waar een reactieve vloeistof tussen zit. Wanneer het polymeer wordt gebroken en de vloeistof met zuurstof in aanraking komt, hardt die onmiddellijk uit.

De synthetische hars die tussen de platen polymeer zit, reageert volgens de onderzoekers binnen een seconde. De hars vormt dan een stop en het materiaal is weer heel. Dat hebben de wetenschappers onder meer getest door op het materiaal te schieten.

Hoewel de onderzoekers zich tal van toepassingen kunnen voorstellen, is het onderzoek door NASA gefinancierd en bedoeld voor het ISS.

Het ruimtestation loopt constant gevaar omdat het op een zeer hoge snelheid om de aarde draait. Een botsing met zelfs de kleinste deeltjes komt door die snelheid al erg hard aan.

Een gat in de muren of ramen van het ruimtestation zou alle zuurstof wegzuigen, waardoor bescherming nodig is. Het zelfhelende materiaal moet een toevoeging zijn op huidige beschermingsmaatregelen.