Amerikaanse onderzoekers hebben nanorobots in de vorm van een vis gemaakt die giftige stoffen in bijvoorbeeld het menselijk lichaam kunnen opsporen en verwijderen. Ook zouden de vissen gebruikt kunnen worden voor het afleveren van medicijnen.

Dat laten de wetenschappers van de universiteit van San Diego donderdag weten.

De vissen zijn slechts 0,12 millimeter lang en 0,03 millimeter dik, dunner dan een mensenhaar. De zogeheten microvissen worden gemaakt met een zeer precieze 3d-printer.

Momenteel zijn de nanobots nog een zogeheten proof-of-concept. Dat wil zeggen dat de werking van de vissen bewezen is, maar dat ze voorlopig nog niet buiten het laboratorium ingezet zullen worden. De onderzoekers hopen met het delen van hun bevindingen anderen te stimuleren deze ontwikkeling verder te onderzoeken.

Zwemmen

De minuscule visjes kunnen in vloeistoffen, bijvoorbeeld bloed, zwemmen door ze uit te breiden met andere 3d-geprinte onderdelen. Zo werden kleine deeltjes van platina in de staart toegevoegd om ze te laten reageren met waterstof peroxide. Op die manier konden de vissen zich voortbewegen. Door een ijzeren onderdeel aan de kop toe te voegen waren de vissen bovendien met magneten te besturen.

Er wordt al langer gewerkt aan nanorobots die in het menselijk lichaam taken kunnen uitvoeren. Volgens de onderzoekers zijn de microvissen echter beter vanwege de complexe vorm en omdat er eenvoudig verschillende onderdelen kunnen worden toegevoegd.

Tegengif

Om de werking te bewijzen werden de vissen uitgerust met een antistof tegen het gif van bijen. Eenmaal in de vloeistof, die bloed moest voorstellen, begonnen de vissen te gloeien als ze in contact stonden met het gif zodat de onderzoekers precies wisten waar ze moesten zijn. Door de zwemmende beweging konden ze al het gif opvangen en verwijderen.

De vissen kunnen dus zowel ingezet worden voor het opsporen van gif en als verspreider van tegengif. Daarnaast willen de onderzoekers de microvissen in de toekomst inzetten om medicijnen op specifieke plekken of bij specifieke organen af te leveren.

De nanorobots kunnen ook geprint worden in andere vormen, bijvoorbeeld die van een vogel.