De wereldwijde tablet- en pc-verkopen zakken dit jaar flink in. 

Dat voorspelt marktonderzoeker IDC woensdag. 

De tabletmarkt, inclusief 2-in-1-apparaten, zal dit jaar volgens de marktonderzoeker met 8 procent krimpen ten opzichte van vorig jaar. Eerder voorspelde IDC nog een krimp van 3,8 procent. Het aantal dit jaar verscheepte tablets wordt geschat op 212 miljoen stuks. 

Verwachte marktaandelen tabletmarkt

Wel winnen 2-in-1-apparaten (tablets met een uitschuifbaar of los te koppelen toetsenbord) aan populariteit. Hoewel dit type apparaat al langer op de markt is, wordt de hybride tablet steeds serieuzer genomen door fabrikanten en consumenten.

In 2015 worden er naar verwachting 14,7 miljoen 2-in-1-apparaten verscheept, dat neerkomt op een groei van maar liefst 86,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Pc

Het aantal verscheepte pc's zal dit jaar naar schatting krimpen met 8,7 procent. De markt zal bovendien niet stabiliseren voor 2017, aldus de marktonderzoeker. Dat zou een krimp van vijf jaar op rij betekenen. 

Het tweede kwartaal van 2015 werd al gezien als een transitieperiode, omdat veel verkopers zich aan het voorbereiden waren op de komst van Windows 10. De krimp was desondanks forser dan verwacht.