Het aantal apparaten dat gebruikmaakt van Windows 10 groeit snel. Vier weken na de lancering is het nieuwe besturingssysteem op 75 miljoen apparaten geïnstalleerd.

Dat heeft Windows-hoofd Yusuf Mehdi woensdag bekendgemaakt via Twitter.

In de eerste twee dagen dat Windows 10 beschikbaar was werd het systeem al 14 miljoen keer gedownload. Sindsdien is het aantal downloads dus rap blijven stijgen.

Windows 10 is al geïnstalleerd op meer dan 90.000 unieke pc- en tabletmodellen, schrijft Mehdi. Hij meldt ook dat de gemiddelde Windows 10-gebruiker zes keer meer apps uit de Windows Store heeft gehaald dan de gemiddelde gebruiker van Windows 8. 

Welk marktaandeel Windows 10 inmiddels precies heeft bereikt is niet precies duidelijk, maar 9 procent van de Windows-gebruikers die NU.nl bezoekt maakt inmiddels gebruik van de meest recente versie. Windows 7 blijft verreweg de populairste variant van Windows.

Windows 10 is een gratis update voor mensen die Windows 7 en 8 gebruiken. Het is voor het eerst dat Microsoft een grote nieuwe Windows-versie gratis weggeeft aan consumenten.

Een maand na de verschijning van Windows 8 meldde Microsoft dat er 40 miljoen licenties op het systeem waren verkocht. Het aantal daadwerkelijke gebruikers van het systeem lag toen waarschijnlijk nog een stuk lager, omdat ook voor onverkochte nieuwe pc's al een licentie was verkocht. De uitrol van Windows 10 gaat dus een stuk sneller dan bij de voorganger.