De Amerikaanse toezichthouder FAA waarschuwt voor het gevaar van onverantwoordelijk gebruik van drones. Het aantal bijna-botsingen met vliegtuigen is enorm toegenomen.

In een verklaring laat de FAA weten dat het harder campagne zal voeren om bewustwording voor het probleem te krijgen. Ook dreigt de toezichthouder echter met boetes en zelf mogelijke gevangenisstraf.

In juni 2014 waren er zestien meldingen van drones in de buurt van vliegtuigen, in juli 2014 waren dat er  al 36.

Dit jaar is het aantal meldingen van bijna-botsingen door piloten explosief gestegen naar 138 in juni en 137 in juli. In totaal zijn er dit jaar al 650 meldingen gedaan door piloten van vliegtuigen en helikopters.

Bovendien, zo stelt de FAA, heeft de brandweer regelmatig het bluswerk bij natuurbranden moeten staken omdat de blusvliegtuigen niet konden opstijgen vanwege drones boven het vuur.

Wetgeving

De FAA werkt nog aan wetgeving voor het commercieel inzetten van drones. Het is momenteel al verboden om met de onbemande vliegtuigjes te vliegen in buurt van onder meer vliegtuigen en vliegvelden.

Bovendien moeten de drones altijd in het zicht van de bestuurder zijn en mag op maximaal 150 meter hoogte worden gevlogen. Het afgelopen jaar zijn meldingen binnengekomen van drones op een hoogte van ruim drieduizend meter.