Een onderzoeker heeft software ontwikkeld die controleert of het brein druk is met een taak voordat de persoon wordt gestoord door een notificatie, zoals een nieuwe e-mail.

De software is ontwikkeld door Robert Jacob van de universiteit van Massachusetts, zo meldt The New Scientist.

Het project, genaamd Phylter, bekijkt de mentale toestand van de gebruiker voordat er notificiaties worden getoond. Als de gebruiker erg geconcentreerd werkt, worden er geen meldingen verstuurd. Zodra de concentratie afzwakt, komen de notificaties wel door.

Phylter werkt met een hoofdband die via infraroodlicht hersenactiviteit meet. Door veranderingen in de bloedstroom in de prefrontale cortex in de gaten te houden, controleert de software of de gebruiker geconcentreerd werkt of juist niet. 

Fitbit

Daarnaast kan Phylter samenwerken met een reeks andere apparaten, zoals Fitbits en smartphones. Door de data van apparaten te combineren schat de software beter in wanneer het een goed moment is om een notificatie door te sturen.

Volgens Jacob is Phylter zo interessant omdat de software zich automatisch op de gebruiker aanpast. In plaats van enkele uren de smartphone uit te zetten, werkt de software dynamisch. Dit komt volgens Jacob de concentratie en het multitasken ten goede.