Seks met robots is over een jaar of vijftig heel normaal, zo stelt een Britse academica. 

Volgens Helen Driscoll, psychologe aan de universiteit van Sunderland, zal de manier waarop mensen met technologie omgaan de komende jaren drastisch veranderen. 

"We denken na over virtual reality en robotseks binnen de context van de huidige normen", zegt dinsdag Driscoll tegenover de Daily Mirror. "Maar als we denken aan de seksuele normen die honderd jaar geleden bestonden is het duidelijk dat die snel en drastisch zijn veranderd." 

Verliefd

Volgens de psychologe zullen technologieën zoals virtual reality steeds realistischer worden, waardoor virtuele seks steeds meer op echte seks gaat lijken en uiteindelijk zelfs als beter kan worden ervaren. "Het is denkbaar dat sommige mensen dit liever hebben dan seks met een minder dan perfect mens."

Mensen zullen daardoor ook verliefd kunnen worden op hun virtuele partners. "Dat lijkt nu nog ongewoon, maar we zouden niet automatisch moeten aannemen dat virtuele relaties minder waarde hebben dan echte relaties", zegt de psychologe.

Eenzaam

Momenteel kunnen dit soort relaties nog schadelijk zijn, aldus Driscoll. "Nu kan het gebrek aan menselijk contact nog schadelijk zijn. Mensen zijn sociale wezens en gebrek aan menselijk contact kan leiden tot eenzaamheid."

In de toekomst kan dat anders liggen. "Op de lange termijn kan technologie een oplossing bieden voor die problemen. Wanneer intelligente robots niet te onderscheiden zijn van mensen, op hun gebrek aan slechte eigenschappen na, zullen we psychologisch gezien weinig last hebben van dit soort relaties omdat we het verschil niet merken."