De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst een medicijn goedgekeurd dat uit een 3d-printer komt.

Dat laat Aprecia Pharmaceuticals Company, het bedrijf achter het medicijn Spritam, weten.

Het medicijn tegen epileptische aanvallen wordt door een 3d-printer opgebouwd uit verschillende laagjes poeder die vervolgens hard worden. Het overtollige poeder wordt weggeblazen waarna een tablet over blijft.

Deze tablet lost door de bijzondere structuur veel sneller op in water dan vergelijkbare medicijnen en is daarom geschikt om met water in te nemen. Kinderen hoeven zo geen grote pillen door te slikken.

Bekijk hier een demonstratie van het medicijn:

Door het 3d-printen is elke tablet exact gelijk en bevat exact dezelfde dosering. Artsen zijn er volgens de fabrikant zo zeker van dat hun patiënten precies de goede hoeveelheid van het medicijn binnen krijgen.

3d-printen

Er wordt al langer gekeken naar het 3d-printen van onder meer medicijnen en organen. Bovendien wordt de technologie al langer ingezet voor het produceren van op maat gemaakte protheses. Het is echter voor het eerst dat de Amerikaanse toezichthouder een 3d-geprint medicijn daadwerkelijk voor verkoop goedkeurt.

Spritam moet in het eerste kwartaal van 2016 in de Verenigde Staten beschikbaar zijn.