De liftende robot Hitchbot, die eerder succesvol door Canada, Duitsland en Nederland wist te reizen, is na twee weken in Amerika vernietigd door onbekende aanvallers.

Dat hebben de makers van Hitchbot laten weten op hun site.

"Lieve help, mijn lichaam is beschadigd, maar ik leef verder onder mijn vrienden. Soms overkomen goede robots slechte dingen", twitterde de robot na het incident.

Hitchbot is een project van Canadese onderzoekers, die de robot zien als sociaal experiment. Het apparaat is onder meer voorzien van stemherkenning om gesprekken te voeren met mensen en camera's om onderweg foto's te maken. Via een gps-tracker was bij te houden waar de robot zich precies bevond.

De Hitchbot werd opgeladen via zonnepanelen en met de sigarettenaansteker van auto's waarin hij meeliftte. De behuizing van de robot was gemaakt van onder meer een vuilnisbak en een emmer.

De Canadese journalist Lauren O'Neil twitterde zondag een foto van de vernietigde Hitchbot. De onderzoekers zeggen niet te willen weten wie de liftende robot heeft vernietigd. "We zullen ons nu richten op de vraag 'wat kunnen we hiervan leren?' en zullen nieuwe avonturen voor robots en mensen verkennen."