Google zou in het geheim zijn eigen autobedrijf hebben opgericht, genaamd Google Auto. Het bedrijf heeft zich bij meerdere organisaties ingeschreven en is nu gelicenseerd autofabrikant.

Dat meldt The Guardian op basis van documenten die het in handen heeft gekregen. Google Auto LLC zou worden geleid door Chris Urmson, hoofd van de divisie zelfrijdende auto's van Google.

Begin dit jaar zei Google nog te overleggen met tal van autofabrikanten voor de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. "Auto's maken is erg moeilijk, en de autobedrijven zijn er best goed in. Dus wat mij betreft is het vinden een samenwerking de oplossing", zei Urmson in maart nog over de fabricage van zelfrijdende Google-auto's.

Tot nu toe is Google echter met geen enkele autofabrikant een samenwerking aangegaan. The Guardian acht het mogelijk dat de inschrijving van Google als autofabrikant daaraan heeft bijgedragen.

Gelicenseerd autobedrijf

Volgens de krant is Google bij verschillende nationale en internationale organisaties geregistreerd als fabrikant van personenvoertuigen. In thuisstaat Californië kreeg Google volgens de krant vorig jaar een licentie als automaker.

Google weigert tegenover The Guardian commentaar te geven. In overleg met de Amerikaanse autoriteit verkeersveiligheid zou Urmson met nadruk hebben gezegd dat Google niet van plan is zijn zelfrijdende auto's te koop aan te bieden.

Google Auto LLC registreerde zijn nieuwste prototype zelfrijdende auto zelf bij de autoriteiten, precies zoals elke andere automaker dat doet. De krant wijst er wel op dat grote bedrijven experimentele producten vaak onderbrengen in speciaal opgezette dochterondernemingen, onder meer om aansprakelijkheidskwesties te omzeilen.

Productie van auto's

Toch zegt oud-Google medewerker en oprichter van het project zelfrijdende auto's Sebastian Thrun tegen The Guardian: "De ambitie voor Google is altijd om helemaal (van onderzoek) tot product te gaan."

Google test momenteel enkele van zijn zelfontworpen zelfrijdende auto's in de dorpen rond het hoofdkwartier in Mountain View, Californië. De auto's hebben geen stuur en pedalen, en een topsnelheid van 40 kilometer per uur. Daarbij wordt technologie gebruikt die al elf jaar in ontwikkeling is binnen Google.