Windows 10 is in de eerste twee dagen na de introductie al veertien miljoen keer geïnstalleerd.

Dat laat Microsoft vrijdag weten.

Windows 10 wordt sinds woensdag als gratis update voor Windows 7, 8 en 8.1 verspreid. De uitrol vindt geleidelijk plaats om problemen te voorkomen. Nog niet iedereen kan Windows 10 dus op dit moment al downloaden.

Microsoft heeft eerste alle zogeheten Insiders een update aangeboden. Deze Insiders hebben de afgelopen maanden testversies van Windows 10 op hun pc geïnstalleerd.

Daarna zijn de mensen met een reservering aan de beurt. "Als jij een upgrade van Windows 10 gereserveerd hebt, krijg je vanzelf een notificatie als je pc klaar is voor de installatie", aldus Microsoft. "Of je pc klaar is, is het beste te controleren door bij de notificaties te kijken."

Bekijk de belangrijkste vernieuwingen in Windows 10:

Reserveren

Voor de mensen die Windows 10 nog niet gereserveerd hebben, is het mogelijk om alsnog een reservering te plaatsen. Op elke pc met Windows 7, 8 of 8.1 zou het programma Get Windows 10 te zien moeten zijn. Als dat niet het geval is, moeten eerst alle updates van het huidige systeem worden gedownload.

In 2012 werd Windows 8 in de eerste vier dagen na de introductie vier miljoen keer gedownload. Destijds was die update echter niet gratis. Gebruikers van Windows Vista en Windows 7 moesten 30 euro betalen.

Windows 10 is dus gratis beschikbaar, maar kan ook gekocht worden door mensen die andere software of een oudere versie van Windows draaien. Ook wordt het nieuwe besturingssysteem geleverd op nieuwe pc’s.