Nokia heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een eigen 360 graden-camera onthuld, de Ozo. Het apparaat is bedoeld voor professionele filmmakers om virtualrealityproducties mee te maken.

De Ozo is bolvormig en bevat zowel acht camera's als microfoons om in alle richtingen video en audio op te kunnen nemen. Concrete specificaties ontbreken vooralsnog.

De 360 graden-camera is nog niet in productie genomen, de versie die dinsdagavond Amerikaanse tijd Nokia presenteerde in Los Angeles betreft nog een prototype. De uiteindelijke versie wordt aankomende herfst verwacht.

De Ozo is niet voor consumenten bedoeld, Nokia richt zich expliciet tot professionals. Aan de 360 graden-camera komt volgens The Verge ook een prijskaartje van enkele tienduizenden euro's te hangen. 

Real-time preview

Met de Ozo is het net zoals bij vergelijkbare 360 graden-camera's mogelijk om beelden voor virtual reality op te nemen. De verschillende camera's nemen ieder een deel van de omringende omgeving op en die beelden kunnen later aan elkaar geplakt worden.

Nokia belooft echter dat opnames bij de Ozo direct zijn te bekijken via een previewfunctie. De kwaliteit van de beelden ligt dan wel lager dan bij de uiteindelijke opname, zo melden verschillende media. 

Virtualrealitybedrijf Jaunt VR is de eerste afnemer van Nokia's Ozo. Het Finse bedrijf laat weten met meer "oplossingen voor digitale media" te komen.