Nederland heeft de finale van het WK robotvoetbal in China verloren met 1-4.

Het Nederlandse team met de naam Tech United bestaat uit de robotspelers als De Moer, Van Sleutelen, Van Perslucht, Van der Tandwiel en Robodinho.

In de finale moest het vijftal van de Technische Universiteit Eindhoven het opnemen tegen het Chinese team Water. De Chinezen kwamen al vroeg met 0-1 voor en breidde de voorsprong vervolgens uit tot 0-3. Nederland miste in de eerste helft een penalty, maar kwam nog wel vlak voor rust met 1-3 terug.

In de tweede helft lag het tempo hoger, maar uiteindelijk schoot Nederland alleen nog naast en op de paal. De Chinezen maakten er nog 1-4 van en gooiden de wedstrijd zo op slot. Twee jaar geleden verloor Tech United de finale van het WK al van hetzelfde team.

Zelfstandig

De Nederlandse ploeg wist eerder al zeven Europese titels binnen te slepen en kroonde zich twee keer toch wereldkampioen. In totaal stond de ploeg acht keer in de WK-finale.

De robots die de wedstrijden spelen zijn volledig zelfstandig en worden dus niet aangestuurd door een mens. Het doel van de Robocup-federatie is om in 2050 met een team van volledige autonome voetbalrobots te kunnen winnen van de wereldkampioen normaal voetbal.

Afgelopen jaar heeft de TU Eindhoven gewerkt aan het softwarematig verbeteren van de dieptepass over de grond en het doortikken van de bal. Ook worden er sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit gebruikt.