Sony en robotfabrikant ZMP richten later dit jaar samen Aerosense op. Het nieuwe bedrijf gaat zakelijke klanten met behulp van drones voorzien van data en diensten.

Dat maken de twee bedrijven woensdag bekend.

Aerosense zal met drones dingen gaan meten, in de gaten houden, observeren en inspecteren. Drones worden bijvoorbeeld al ingezet voor de inspectie van wegen, stroomkabels en zelfs bedreigde diersoorten.

Welke klanten Sony en ZMP precies in hun hoofd hebben, is niet bekend. Het nieuwe bedrijf zal in augustus officieel opgericht worden en bedrijven kunnen vanaf 2016 diensten gaan afnemen.

Internet of things

Sony laat weten dat de oprichting van Aerosense onderdeel is van de focus op het zogeheten internet of things, een verzamelnaam voor allerlei slimme apparaten die verbonden zijn met het internet.

De Japanse fabrikant van onder meer smartphones en tv's zal de camera's en sensoren leveren voor de drones. Bovendien draagt Sony draagt bij aan Aerosense met netwerk- en robottechnologie. Het eveneens Japanse ZMP bestaat sinds 2001 en maakt onder meer robots en een zelfrijdende auto.  

Beeldsensoren

Eerder dit jaar investeerde Sony al 740.000 euro in ZMP waardoor het een belang van 2 procent kreeg in het bedrijf. Sony werkt met ZMP samen aan zelfrijdende auto's en levert daarvoor de beeldsensoren. Intel stak in 2014 al een onbekend bedrag in ZMP, ook vanwege de ontwikkeling van autonome auto's.

De cameratak van Sony, waar de camera's en beeldsensoren onder vallen, doet het de afgelopen jaren steeds beter. Sony levert al cameramodules voor diverse smartphonefabrikanten.