Neushoorns in Zuid-Afrika moeten in de komende maanden uitgerust worden met slimme camerasystemen om stropers te ontmoedigen de dieren te doden voor hun hoorn.

Het systeem, de Real-time Anti Poaching Intelligence Device (RAPID) genoemd, is ontwikkeld door een Brits bedrijf dat zich specialiseert in het behoud van met uitsterven bedreigde diersoorten.

het RAPID-systeem omvat naast een camera ook een hartslagmeter die onder de huid van een neushoorn wordt aangebracht. Zodra een plotselinge verandering van de hartslag plaatsvindt, worden toezichthouders op de hoogte gesteld en kunnen zij op afstand de camera inschakelen.

Via een gps-halsband is ook de locatie van de neushoorns te achterhalen. 

Afschrikken

Dit moet stropers ervan weerhouden neushoorns voor hun hoorn te doden. Dankzij RAPID zouden gespecialiseerde anti-stroperijteams veel sneller ter plaatse zijn en is er volgens Britse maker Protect geen kans op ontsnapping. Het zou daarom zinloos zijn om het toch te proberen.

Protect voert momenteel al tests uit en onderzoekt daarbij de beste manier om de camera's in te zetten. Een daarvan is het apparaatje op een pijnloze manier in de hoorn verwerken. Protect wil het systeem ook gaan inzetten bij tijgers en olifanten.

Er worden in Kenia ook al drones ingezet tegen stroperij.