Chipmaker TSMC zegt eind 2016 te starten met de productie van kleinere 10 nanometer computerchips. Dergelijke chips zijn dankij hun formaat sneller en zuiniger.

Het Taiwanese TSMC deed de belofte tijdens de bekendmaking van zijn meest recente kwartaalcijfers. Het bedrijf maakt chips voor onder meer Nvidia, Broadcom en Qualcomm.

Als TSMC zijn belofte waarmaakt is het sneller dan Intel, dat zijn productie van 10 nanometer-chips naar de tweede helft van 2017 heeft uitgesteld. Fabrikanten van processoren maken hun chips alsmaar kleiner, een formaat gemeten in nanometers. Hoe kleiner de chip, hoe sneller en energiezuiniger die in de regel is.

"Vergeleken met 16 nanometer-chips is een 10 nanometer-variant 15 procent sneller bij hetzelfde verbruik, of 35 procent zuiniger bij dezelfde snelheid", claimt Mark Liu, president van TSMC.

TSMC denkt daarnaast al begin 2017 zijn eerste 7 nanometer-chips te maken. Momenteel loopt de Taiwanese chipmaker nog achter op Intel en Samsung, die beiden 14 nanometer-chips maken. TSMC maakt nu 16 nanometer-chips.

Wet van Moore

IBM kondigde eerder deze maand aan 7 nanometer-chips aan. Chipfabrikanten zijn verwikkeld in een 'nanometer-race', en willen elkaar aftroeven door als eerste de volgende verkleining in chipformaat te realiseren.

Tot nu toe verdubbelde het aantal transistoren op een chip elke twee jaar, een voortgang die in 1965 door Intel-oprichter Gordon Moore voorspeld werd in zijn beroemde Wet van Moore. Recentelijk gaat die voortgang moeizamer, al blijven chipfabrikanten inzetten om elke twee jaar snellere en kleinere chips te maken.