De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar chipmaker Qualcomm rond mogelijke concurrentievervalsing.

Dat is donderdag bekendgemaakt.

De Europese Commissie doet onderzoek naar of Qualcomm Europese mededingingsregels heeft overtreden. De grootste chipfabrikant ter wereld zou zijn dominante positie hebben misbruikt door fabrikanten van smartphones en tablets korting te geven als zij geen chips zouden afnemen bij concurrenten.

Een tweede onderzoek moet uitwijzen of Qualcomm zijn chips onder de kostprijs heeft verkocht om concurrenten uit de markt te forceren.

Concurreren

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt in een reactie: "We starten deze onderzoeken omdat we er zeker van willen zijn dat de leveranciers van high tech kunnen concurreren met hun producten. Veel consumenten gebruiken elektronische apparaten zoals mobiele telefoons of tablets en we willen hen verzekeren dat ze waarde krijgen voor hun geld."

De chips van Qualcomm worden onder meer gebruikt in producten van Samsung, HTC, LG en Sony. Door officieel een onderzoek te openen, krijgt het onderwerp binnen de Europese Commissie prioriteit. 

'Teleurgesteld'

Qualcomm laat in een verklaring weten ''teleurgesteld'' te zijn over de zorgen die leven bij bij de Europese Commissie, en stelt dat die ongegrond zijn. Het bedrijf belooft volledig mee te werken met de onderzoeken die Brussel heeft ingesteld.

Eerder dit jaar kreeg Qualcomm in China nog een boete van omgerekend 860 miljoen euro vanwege machtsmisbruik. De chipmaker rekende een Chinese smartphonefabrikant te hoge kosten.